Έχετε ακούσει τις προειδοποιήσεις και έχετε δει την κινδυνολογία. Ορισμένα βότανα και βοτανικά σκευάσματα έχουν απαγορευτεί ή περιοριστεί για λόγους υγείας, ασφάλειας ή νομικούς λόγους. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιους ανθρώπους να τα αναζητούν. Είτε από περιέργεια, είτε από δίψα για το εξωτικό, είτε από πίστη στα οφέλη τους, τα απαγορευμένα βότανα ασκούν μια παράξενη γοητεία.
Κατανοώντας γιατί ορισμένα φυτά είναι περιορισμένα ή απαγορευμένα
Ορισμένα φυτά έχουν απαγορευτεί ή περιοριστεί για λόγους που σχετίζονται με την υγεία, την ασφάλεια ή το νόμο. Όσο περίεργοι και αν είστε για αυτά τα βότανα, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί απαγορεύονται πριν επιχειρήσετε να τα αναζητήσετε.
Κίνδυνοι για την υγεία
Ορισμένα φυτά περιέχουν ενώσεις που μπορεί να είναι τοξικές ή εθιστικές. Για παράδειγμα, η εφέδρα (γνωστή και ως ma huang) απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ λόγω των δυνητικά επικίνδυνων επιδράσεων στην καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το κράτομ, ένα βότανο από τη Νοτιοανατολική Ασία, δρα στους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου με τα οπιοειδή και μπορεί να προκαλέσει εθισμό.
Θέματα ασφάλειας
Άλλα βότανα υπόκεινται σε περιορισμούς επειδή μπορεί να είναι επικίνδυνα σε περίπτωση κακής χρήσης ή νοθείας. Για παράδειγμα, η άρνικα μπορεί να προκαλέσει αρκετές παρενέργειες αν καταποθεί, γι' αυτό και επιτρέπεται για τοπική χρήση μόνο. Και σε ορισμένα μέρη, το παραισθησιογόνο βότανο Salvia divinorum είναι παράνομο λόγω ανησυχιών σχετικά με τις ψυχεδελικές του επιδράσεις και τους κινδύνους επηρεασμένης κρίσης ή ψυχωτικών επεισοδίων.
Νομικοί περιορισμοί
Ορισμένα φυτά είναι παράνομα απλώς και μόνο λόγω των ψυχοδραστικών τους ιδιοτήτων και της πιθανότητας κατάχρησης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η κάνναβη (μαριχουάνα) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Παρόλο που σε ορισμένα μέρη έχει νομιμοποιηθεί η κάνναβη, παραμένει ομοσπονδιακά παράνομη σε πολλές χώρες λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί "μαστούρα".
Τελικά, τα απαγορευμένα βότανα απαγορεύονται για σοβαρούς λόγους. Όσο δελεαστικός κι αν είναι ο απαγορευμένος καρπός, τα φυτά αυτά μπορούν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για την υγεία, την ασφάλεια και την κοινωνία. Εκτός αν οι νόμοι αλλάξουν ή αν περαιτέρω έρευνες αποδείξουν ότι είναι ασφαλή, είναι καλύτερο να αποφεύγετε αυτά τα επικίνδυνα βοτανικά φυτά.
Το Μυστήριο της Ρίζας του Μανδραγόρα - Ένα Ισχυρό αλλά Θανατηφόρο Βότανο
Το μυστήριο της ρίζας του μανδραγόρα - Ένα ισχυρό αλλά θανατηφόρο βότανο Η ρίζα του μανδραγόρα έχει από καιρό περιβληθεί από μυστήριο και ίντριγκα. Αυτό το παράξενο φυτό, με τις ρίζες που μοιάζουν με ανθρώπινες, έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία για αιώνες. Ωστόσο, πίσω από τον μύθο κρύβεται ένα βότανο με ισχυρές και δυνητικά επικίνδυνες ιδιότητες.
Ο μύθος του μανδραγόρα
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή λαογραφία, η ρίζα του μανδραγόρα ουρλιάζει όταν την τραβάς από το έδαφος και η κραυγή της μπορεί να σκοτώσει το άτομο που τη συλλέγει. Για να το παρακάμψουν αυτό, οι άνθρωποι έδεναν τη ρίζα στην ουρά ενός σκύλου και έβαζαν τον σκύλο να την τραβήξει. Οι μαγικές δυνάμεις που αποδίδονταν στον μανδραγόρα οδήγησαν στη χρήση του στη μαγεία, τα ξόρκια και τα φίλτρα.
Αν και πρόκειται για ευφάνταστες ιστορίες, ο μανδραγόρας έχει ορισμένες ψυχοδραστικές και δηλητηριώδεις ενώσεις που έχουν προκαλέσει πραγματικά αποτελέσματα. Μερικά από τα κύρια συστατικά είναι η μανδραγόρίνη, η σκοπολαμίνη και η ατροπίνη, τα οποία είναι ισχυρά αλκαλοειδή που μπορεί να είναι τοξικά σε υψηλές δόσεις.
Οι κίνδυνοι αντισταθμίζουν τα οφέλη
Στο παρελθόν, τα εκχυλίσματα μανδραγόρα χρησιμοποιούνταν ως ηρεμιστικά, παυσίπονα και αφροδισιακά, αλλά αυτές οι χρήσεις θεωρούνται σήμερα μη ασφαλείς λόγω του στενού περιθωρίου μεταξύ μιας θεραπευτικής και μιας θανατηφόρας δόσης. Η ισχύς και η μεταβλητότητα των ενώσεων του μανδραγόρα καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη ή τον έλεγχο των αποτελεσμάτων.
Ενώ ο μανδραγόρας παραμένει αντικείμενο ίντριγκας, οι κίνδυνοι του υπερτερούν κατά πολύ των όποιων πλεονεκτημάτων. Αυτό είναι ένα βότανο που θα πρέπει να παραμείνει στη σφαίρα του μύθου και της παράδοσης. Για την υγεία και την ασφάλειά σας, αποφύγετε τον μανδραγόρα.
Kava Kava - Ένα χαλαρωτικό αλλά δυνητικά τοξικό παρασκεύασμα
Η Κάβα Κάβα είναι ένα φυτό που προέρχεται από τα νησιά του Ειρηνικού και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες ως φυσικό ηρεμιστικό. Οι ρίζες του φυτού περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται καβαλακτόνες και έχουν ηρεμιστική, χαλαρωτική δράση. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συμπληρώματα kava kava για την ανακούφιση από το άγχος, το στρες και την αϋπνία.
Ωστόσο, το kava kava μπορεί να είναι τοξικό για το συκώτι σε υψηλές δόσεις. Λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, τα συμπληρώματα kava έχουν απαγορευτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στον Καναδά. Ο FDA έχει επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις του kava kava. Ορισμένα σημάδια ηπατικής βλάβης από τη χρήση κάβα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, σκούρα ούρα και κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών.
Η κάβα κάβα αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντιψυχωσικών, των ηρεμιστικών και των διουρητικών. Οι επιδράσεις αυτών των φαρμάκων μπορεί να ενισχυθούν εάν ληφθούν με kava, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, υπνηλία και μειωμένες κινητικές δεξιότητες. Επειδή η kava προκαλεί χαλάρωση και καταστολή, η χρήση της με άλλα ηρεμιστικά μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό σε επικίνδυνα επίπεδα.
Ενώ η kava kava έχει δυνατότητες ως εναλλακτική θεραπεία για το άγχος και την αϋπνία, οι κίνδυνοι της φαίνεται να υπερτερούν των πλεονεκτημάτων για τους περισσότερους ανθρώπους. Λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια και της έλλειψης ρύθμισης, τα συμπληρώματα kava θεωρούνται ένα φυτικό φάρμακο που πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. Όπως λέει και το παλιό ρητό, "καλύτερα να προσέχεις παρά να λυπάσαι". Εάν έχετε άγχος ή προβλήματα ύπνου, μιλήστε με τον γιατρό σας ή τον ιατρικό βοτανολόγο για άλλες θεραπευτικές επιλογές με καλύτερο προφίλ ασφάλειας.
Τα χρονικά της Cannabis sativa
Το φυτό κάνναβη, Cannabis sativa, έχει αμφιλεγόμενη ιστορία και περίπλοκο νομικό καθεστώς σε όλο τον κόσμο. Καθώς οι στάσεις αρχίζουν να αλλάζουν, όλο και περισσότερα μέρη νομιμοποιούν τη μαριχουάνα για ιατρική και ψυχαγωγική χρήση. Ωστόσο, παραμένει απαγορευμένη σε πολλές χώρες και πολιτείες.
Η ιστορία
Η κάνναβη χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Οι αναφορές στην κάνναβη χρονολογούνται από το 2700 π.Χ. σε κινεζικά κείμενα. Χρησιμοποιήθηκε ιατρικά στην αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη. Η κάνναβη απέκτησε δημοτικότητα στη δυτική ιατρική τον 19ο αιώνα και συμπεριλήφθηκε στη Φαρμακοποιία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, η κάνναβη συνδέθηκε με τους μετανάστες και τα αισθήματα κατά των ναρκωτικών αυξήθηκαν. Ο νόμος του 1937 για τη φορολόγηση της μαριχουάνας απαγόρευσε ουσιαστικά την κάνναβη στις Η.Π.Α. Τη δεκαετία του 1970, ο νόμος για τις ελεγχόμενες ουσίες κατέταξε την κάνναβη στο Πρόγραμμα Ι, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία ιατρική αξία και ότι έχει μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης.
Το περίπλοκο νομικό καθεστώς
Οι νόμοι για την κάνναβη διαφέρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ορισμένες χώρες έχουν αποποινικοποιήσει μικρές ποσότητες κάνναβης, ενώ άλλες έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική ή ψυχαγωγική χρήση. Ωστόσο, η κάνναβη παραμένει παράνομη βάσει του ομοσπονδιακού νόμου στις ΗΠΑ και απαγορεύεται από την Ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά.
Παρά το αμφιλεγόμενο καθεστώς της, η κάνναβη παρουσιάζει υποσχέσεις για ιατρική χρήση. Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης υποστηρίζουν ότι η κάνναβη είναι ασφαλέστερη από πολλά νόμιμα ναρκωτικά και θα μπορούσε να προσφέρει φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, τον εθισμό και την κατάχρηση. Το νομικό καθεστώς της κάνναβης είναι πιθανό να παραμείνει περίπλοκο και αμφιλεγόμενο στο άμεσο μέλλον.
Απαγορευμένα βότανα του καταλόγου 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο
Some herbs are restricted or banned for good reason. Certain plants contain compounds that can be dangerous if misused, even in small amounts.The schedule 3 herb list in the UK changes itn name a bit in another continent. In the U.S., the DEA regulates these as “Schedule 1” controlled substances.
Υοσκύαμος
Ο υοσκύαμος περιέχει αλκαλοειδή τροπανίου όπως η σκοπολαμίνη και η υοσκυαμίνη που μπορεί να προκαλέσουν παραλήρημα, σύγχυση και παραισθήσεις. Η βοτανική του ονομασία είναι Hyoscyamus niger και η κύρια δράση του στη σύγχρονη βοτανική ιατρική , όπως εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν ένα ισχυρό γαστρεντερικό αντισπασμωδικό. Ιστορικά χρησιμοποιήθηκε από μάγισσες και μάγους, ο υοσκύαμος έχει απαγορευτεί για λόγους ασφαλείας. Η κατανάλωση λίγων μόνο σπόρων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δόση.
Μπελαντόνα
Ένα άλλο σολανώδες με ιστορική ιστορία, η Atropa belladonna, γνωστό και ως θανατηφόρο νυχτολούλουδο είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Η κατάποση των μούρων ή των φύλλων οδηγεί σε βασανιστικό θάνατο καθώς η καρδιά και οι πνεύμονες κλείνουν. Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν ατροπίνη, σκοπολαμίνη και υοσκυαμίνη. Λόγω των απειλητικών για τη ζωή κινδύνων, το θανατηφόρο νυχτολούλουδο έχει απαγορευτεί. η κύρια δράση του στη Σύγχρονη Φυτική Ιατρική θα ήταν ένα από τα πιο ισχυρά αντισπασμωδικά του αναπνευστικού συστήματος.
Κίτρινο γιασεμί
Δεν είναι στην πραγματικότητα γιασεμί, το κίτρινο γιασεμί περιέχει βερβερίνη, ένα αλκαλοειδές ισοκινολίνης που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή ακόμη και σε μικρές δόσεις. Αν και χρησιμοποιείται στην κινεζική βοτανοθεραπεία για ορισμένες παθήσεις, η κατάποση των ριζών, των στελεχών ή των φύλλων του κίτρινου γιασεμιού μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό, σύγχυση και επικίνδυνα επιβραδυνόμενο καρδιακό ρυθμό. Για λόγους ασφαλείας, το κίτρινο γιασεμί απαγορεύεται.
Ενώ αυτά τα βότανα μπορεί να φαίνονται δελεαστικά για πειραματισμό, οι κίνδυνοι τους υπερτερούν κατά πολύ των όποιων οφελών. Ορισμένα φυτά περιέχουν ενώσεις πέρα από την τρέχουσα κατανόησή μας και δεν πρέπει να λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία. Είναι πάντα καλύτερο να αποφεύγετε την κατάποση οποιουδήποτε φυτού, εκτός αν βρίσκεται υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου ειδικού. Η ζωή σας μπορεί να εξαρτάται από αυτό!
Αναζητώντας το απαγορευμένο: Εξερευνώντας με ασφάλεια απαγορευμένα βοτανικά φυτά
Η χρήση ορισμένων βοτάνων περιορίζεται ή απαγορεύεται λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια, την ισχύ ή το νομικό τους καθεστώς. Ωστόσο, με τις κατάλληλες προφυλάξεις και την εκπαίδευση, ορισμένα απαγορευμένα βοτανικά σκευάσματα μπορούν ακόμα να εξερευνηθούν και να ερευνηθούν.
Όπως με κάθε βότανο, κάντε εκτενή έρευνα για το εν λόγω φυτό για να κατανοήσετε τις ιδιότητες, τις επιδράσεις, τη δοσολογία και το νομικό καθεστώς στην περιοχή σας. Ορισμένα βότανα μπορεί να αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή καταστάσεις υγείας, γι' αυτό συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Όταν προμηθεύεστε το φυτό, βεβαιωθείτε για τη σωστή ταυτότητά του και ότι δεν περιέχει μολυσματικές ουσίες. Προμηθευτείτε φυτά μόνο από αξιόπιστες πηγές. Ορισμένα φυτά που υπόκεινται σε περιορισμούς μπορεί να είναι επικίνδυνα αν ταυτοποιηθούν εσφαλμένα ή μολυνθούν.
Ορισμένα βότανα μπορεί να είναι παράνομη η κατοχή ή η πώληση σε ορισμένες περιοχές. Γνωρίστε τους τοπικούς σας νόμους και μην προμηθεύεστε φυτά που είναι παράνομα στην περιοχή σας. Ορισμένα φυτά που είναι νόμιμα για κατοχή μπορεί να είναι παράνομα για κατάποση, γι' αυτό κατανοήστε πλήρως όλους τους κανονισμούς.
Η εξερεύνηση των απαγορευμένων βοτάνων απαιτεί επιμελή έρευνα, ακρίβεια και προσοχή. Παρόλο που κάποιοι απαγορευμένοι καρποί μπορεί να είναι δελεαστικοί στη γεύση, η υγεία και η ασφάλειά σας θα πρέπει να είναι κορυφαίες προτεραιότητες. Με σύνεση βαδίστε προσεκτικά σε αυτή την περιοχή, καθώς ορισμένες πόρτες, όταν ανοίξουν, δεν μπορούν να κλείσουν ποτέ ξανά.
Συμπεράσματα
Λοιπόν, αυτό ήταν - μια ματιά σε μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα βότανα και φυτά που οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν θεωρήσει πολύ επικίνδυνα για νόμιμη χρήση. Ενώ ορισμένες απαγορεύσεις αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας, άλλες φαίνεται να έχουν περισσότερο πολιτικά ή οικονομικά κίνητρα. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, το μέτρο και η εκπαίδευση είναι το κλειδί. Πολλά από αυτά τα βότανα έχουν ευεργετικές ιδιότητες αν χρησιμοποιούνται προσεκτικά και σωστά. Αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβη εάν γίνει κακή χρήση ή κατάχρηση. Αν αποφασίσετε να αναζητήσετε κάποιο από αυτά τα απαγορευμένα βότανα, κάντε εκτεταμένη έρευνα, κατανοήστε τους κινδύνους και συμβουλευτείτε τον αντίστοιχο ειδικό. Ίσως όμως κάποιες πόρτες είναι καλύτερα να μένουν κλειστές. Η επιλογή είναι δική σας. Τι θα ρισκάρετε;
Add comment